Facebook
Heeft u een Facebook account en bent u geboren en getogen in Standdaarbuiten, dan kunt u via onderstaande link lid worden van de Facebook-pagina "Ge komt uit Standdaarbuiten agge nog wit...."
KLIK HIER voor de uitslag van de loterij betreffende de 70e wielerronde van Standdaarbuiten.


Veerboot tussen Standdaarbuiten en Oudenbosch
Er broedt iets moois aan de 'Standdaarbuitense rivièra' langs de kade van het dorp. Sinds Adrie Kuijstermans zich eigenaar van het suikerentrepot mag noemen is de voormalige opslagloods inspiratiebron voor allerlei plannen.
Woningbouw in combinatie met recreatie en winkels in het pand is er één van. Horeca met terras aan het water ook. En inmiddels betrekt 45-jarige Standdaarbuitenaar ook het water van de Mark bij zijn plannen. "Op aanraden van anderen ben ik gaan luisteren bij het grootschalige recreatieproject Waterpoort. Op proef gaan we komende zomer een veerpontje tussen Oudenbosch en Standdaarbuiten inzetten", zegt Kuijstermans, die onlangs Martin Eijkelhof op de koffie had. Hij is procesmanager Waterpoort namens de provincie. Zijn enthousiasme over het veer in relatie tot het industrieel erfgoed van het suikerdepot is groot. "Waterpoort draait rondom drie hoofdthema's: water, landschap en erfgoed. Die komen hier perfect samen. Wij zoeken de verbinding vanaf het water en hoe kan dat beter dan een veerdienst in stellen. Wellicht kan zelfs de schooljeugd naar het Markland College er gebruik van maken."
Met enige fantasie wordt de waterweg naar Oudenbosch al de Waterpoort naar Rome genoemd, maar Kuijstermans hoopt evenveel recreanten vanuit de Koepelstad naar zijn suikerdepot te trekken. ,"Met een aanlegsteiger van 100 meter, zodat restaurant met terras bezocht kan worden, maar ook in het depot waar we nog altijd inzetten op supermarkt en winkels." Boven de commerciële ruimtes is op de eerste verdieping een modelwoning ingericht als voorbeeld voor enkele tientallen appartementen met wisselende woonoppervlaktes en dakterras. Kuijstermans: "Zo'n terras ziet uit op het monumentale atrium dat voor iedereen vrij toegankelijk is, net als de kade. Daar creëren we een mooie wandelroute langs het water naar het dorpsbos." Waterpoort is ook het historische verhaal eromheen. Ook dat weet Kuijstermans moeiteloos in te vullen. "Niet alleen het stukje geschiedenis van de suikerindustrie ligt hier, het entrepot lag ook middenin de vuurlinie tijdens de bevrijding van Standdaarbuiten. En dan is er nog dat raadselachtige verhaal van de brug over de Mark, waar in de jaren zeventig een vrachtschip tegen aan voer. Nog steeds verlangen inwoners langs beide oevers terug naar de brug. Daar ga ik niet in voorzien, maar met het pontje komen beide dorpen toch weer een stukje dichterbij elkaar te liggen. En krijgt de naam 'Veerstraat' weer meer inhoud."
Wanneer de veerpont precies in de vaart komt, weet hij nog niet. "Er lopen vele plannen door elkaar heen. De verbouwing van de kerk is in volle gang. Mensen die me kennen, weten dat ik geen uitdaging uit de weg ga. Dus dat pontje komt er ook."


Komt de torenspits terug?
De meeste kennen de torenspits slechts van ansichtkaarten van voor de oorlog. Vanwege de oorlogsschade is de spits destijds vervangen door een stompe toren. Toch is niet uitgesloten dat de spits wordt teruggeplaatst. Het is namelijk het enige wat aan de buitenkant van het gemeentemonument mag worden verandererd en de droom van de nieuwe eigenaar Adrie Kuistermans.Hopelijk kan hij het gebouw in oude glorie herstellen en weet hij voor de kerk ook nog een prima bestemming te bedenken.


Standdaarbuiten 1977-1978Heeft u ook informatie voor de nieuwspagina van Standdaarbuiten?
Stuur dan een e-mail naar Matty.Machielse@gmail.com!